RUDI VLAŠIČ – BELOKRANJEC – AVGUST 2017

RUDI VLAŠIČ – BELOKRANJEC – AVGUST 2017

Glasbenik Sergej Čas iz Semiča se je oktobra 2015 po petnajstih letih s ciljem da svojo glasbo in poezijo reši pred pozabo, ponovno vrnil v studio, kjer je s priznanim slovenskim producentom, sokrajanom Zmagom Šmonom – Zedom in prijatelji pričel snemati svoje nove avtorske skladbe. Decembra 2016 je pri novomeški založbi Sraka izšel njegov prvi solistični album z naslovom Kozmonavt s štirinajstimi osebnimi, izpovednimi skladbami s poudarkom na slečeni poeziji.

Njegova ustvarjalna pot se je začela v belokranjski glasbeni skupini Desert Fox, kjer je med leti 1990 do 2004 deloval kot pevec, avtor besedil in soavtor glasbe. S skupino je posnel album Obstoj, ki je izšel leta 2000 pri založbi Play Records in nastopil na številnih priznanih glasbenih festivalih, kot so Slovenija rock, Rock Otočec in Koupa Fest. Njihove skladbe so izšle tudi na več kompilacijah.

Odzivi na album Kozmonavt
Glede na dejstvo, da njegov album ni zbirka singlov, temveč gre za konceptualno delo, v katerem se prepletata glasba in poezija, je Sergej presenečen nad dobrim odzivom. Prizna, da si je vzel čas samo za tiste medije, ki resnično poročajo o glasbi, za kakšen drug cirkus se namreč počuti prestar. V čast si šteje objavo recenzije Kozmonavta na spletni strani Rockline.si, ki združuje slovenske glasbene urednike.

Poslušalci so album vzeli za svojega
Njegova besedila se dotikajo brezmejnih tematik, kot so občutek minevanja, neiskrenosti, razočaranja, strahu pred osamljenostjo, hrepenenja po ljubezni, duhovne praznosti, nedorečenih medosebnih odnosov, občutka nemoči, propada družbenih vrednot in občutka ujetosti v trend življenja sodobnega sveta. Skratka, v svoji poeziji razmišlja o stvareh, o katerih ljudje navadno ne govorijo v družbi. Njegova glasba je žanrsko težko opredeljiva, vsekakor pa daje poeziji krila, s katerimi lahko besede poletijo med ljudi. Meni, da so ljudje začutili, da sta skupaj s producentom Zedom oba dala v album velik del sebe, zato poslušalci sprejemajo album kot resno in iskreno delo.

Uspešna promocija albuma
Po izidu albuma je obiskal več kot petnajst radijskih postaj, posnel je pogovorne oddaje za lokalne medijske hiše in nacionalno RTV. Skratka, odzval se je povabilu vseh urednikov, ki imajo po njegovem mnenju občutek za konceptualno glasbo in poezijo. V arhivu Radia Slovenija so po novem štiri oddaje, ki so nastale kot produkt izida njegovega albuma. Sicer pa je album Kozmonavt v sklopu projekta World Music Charts Europe aprila romal na 46 evropskih radijskih postaj, tako, da se Sergejeva glasba predvaja v praktično vseh državah EU. V kar nekaj državah se je album uvrstil med Top 10 albumov, kar je glede na dejstvo, da gre za album v slovenskem jeziku, za album pa glasujejo poslušalci in uredniki, ki slovensko ne govore, res lep podatek. Res lepe odzive je prejel iz Španije, kjer so poslušalci in uredniki v Barceloni in Madridu v oddaji Les Rutes Del So album Kozmonavt maja uvrstili na deseto mesto Top lestvice, v juniju pa že na osmo mesto, kar je znak, da se je glasba nekoga dotaknila. Gre za potrditev, da včasih glasba sama najde pot do ljudi.

Na vrsti so nastopi v živo
Sergej Čas se bo predstavil na koncertu z gosti v domačem Kulturnem centru v Semiču, zagotovo bo nastopil tudi v Orto Baru v Ljubljani. Prejel je kar nekaj koncertnih vabil, vendar se ne želi obremenjevati s preveč obveznostmi, ker želi zgolj in samo uživati.

Pesmi so se prijele
Na televizijskih in radijskih postajah se veliko predvajata njegova prva dva singla, Rad bi te čakal in Važno, da nekdo spi. Tretji singel Ljubim te, ki je na Dolenjskem na lestvici že pol leta, pa bo na vse radijske postaje poslal konec oktobra. Na nacionalnem radiju veliko predvajajo tudi skladbe Kozmonavt, Resnica, Nocoj bom, Tvoj sovražnik si ti in Reka. V bistvu so album uredniki sprejeli kot celoto, in to je tisto, kar si je Sergej želel.

Privlačni videospoti
Skupaj z belokranjskim režiserjem Urošom Raztresnom je posnel spote za prva dva singla, ki so ju predvajali in ju še vedno, v oddaji Točka na RTV SLO. Tretjega nameravajo dokončati oktobra, tako da bo novembra že na TV. Vsi spoti so na ogled na njegovi uradni spletni strani www.sergejcas.si. Semiški glasbenik ne skriva ambicij, saj si želi posneti tudi koncert v studiu RTV Slovenija.

Načrti za prihodnost Čas že nekaj časa pripravlja skladbe za drugi solo album, ki ga bo začel snemat letos pozimi, tako da bo luč sveta ugledal decembra 2018 ali januarja 2019. Možno je tudi, da bo posnel še kaj z bendom Desert fox. Na aprilskem snemanju njegovega videospota, kamor je povabil nekdanje sotrpine iz benda, je namreč spet privrela na plan ekipna volja po ustvarjanju, tako, da je vse mogoče.Mimi Inhof - Vklop - 19.09.2017

Kozmonavt v času

Prvenec belokranjskega kantavtorja je nastajal 15 let, a vam bo hitreje zlezel pod kožo.
Verjetno se njegove zasedbe Desert Fox z začetka novega tisočletja danes spomnijo le njegovi prijatelji, saj se je po izdaji prvega in edinega albuma razšla. Sergej Čas, pevec in avtor skladb, je namreč po tem redko stopal na odre. Album Kozmonavt je izšel konec lanskega leta kot bendovsko-kantavtorska plošča z uglasbeno poezijo, naslonjeno na skrbno producirano bendovsko godbo.

Album odpira Rad bi te čakal z verzom: »Pravijo, da sem junak besede. Vesel je večkrat moj nasmeh, a časovnica je bedno prazna, kariera za umret'.« Močna predstavitev naravnost »s prve«?
Res je. V poeziji na albumu sem se »slekel«, če lahko temu tako rečem. Pri besedilih sem se držal načela, da je v življenju tako kot pri šahu, kjer kralj in kmet po končani partiji pristaneta v isti škatli, zato sem se dotaknil tematik, ki so v današnji družbi tabuji. Vezna nit plošče je človeška minjivost.

Naslovna skladba je posvečena Juriju Gagarinu, prvemu človeku v vesolju, Kaj ostalo je pa »vsem, ki so dali življenja v vojnah za svobodo slovenskega naroda in slovensko besedo«. Desert Fox (Puščavski lisjak) je bil vzdevek feldmaršala Erwina Rommla, skorajda edinega neumazanega poveljnika Wehrmachta. Opevate junake, ki jim trenutni čas ni naklonjen?
Ljudje v silni želji po dokazovanju pozabljamo na pomembne stvari. V Desert Fox smo kritični do prevlade kapitala nad medčloveškimi vrednotami, zato smo si ime nadeli po tragični osebnosti, ki je v zgodovini zmogla obrniti hrbet političnemu stroju, ki je človeštvo vodil v pogubo. Na Kozmonavtu sem skušal v skladbah ujeti in aktualizirati nekaj prelomnih trenutkov. Zagotovo sta to polet človeka v vesolje in dejstvo, da nam je Slovencem kot narodu skozi zgodovinska trenja uspelo ohraniti svojo besedo in zaživeti v svoji državi. Nikakor pa vsebine niso politične, prej družbenokritične, z vidika smrtnika. Vidim jih kot zgodbe, polne zavedanja in brezkompromisnega realizma.

Zakaj ste za vrnitev v studio potrebovali 15 let, če ste ves čas ustvarjali?
Po razhodu benda sem skladal in pisal, snemal pa nisem, ker sem bil pod vtisom ignorance nekaterih urednikov, ki so mojo glasbo vztrajno potiskali v arhive. Preprosto nisem videl prostora za svojo glasbo, ki je z leti postajala vse bolj osebna in perfekcionistična, kot radi zapišejo recenzorji. Stvar se je obrnila šele, ko sem se srečal s producentom Zmagom Zedom Šmonom. On mi je dal elan, da sem se ponovno vrnil v studio.

Besedila se berejo kot poezija ob spremljavi glasbe. Nastajajo najprej na papirju in šele nato glasbeno?
Različno: včasih je najprej glasba, včasih so to besede, v glavnem pa se v procesu ustvarjanja prepletajo. Zgodi se celo, da pred snemanjem skladbo popolnoma spremenim.

Album je kantavtorski in hkrati zelo bendovski. Se udobneje kot sami s kitaro počutite z zasedbo?
Zagotovo rad nastopam z zasedbo, v studiu pa raje delam z manjšo skupino ljudi. Demo posnetki nastajajo s kitaro ali klavirjem, nato pa sva z Zedom poskušala uresničiti mojo vizijo pesmi.

Zdaj naj bi že pripravljali novo ploščo za prihodnje leto. Je obisk studia odprl »kreativne čakre«?
Leto, preživeto v studiu, me je spremenilo: spet sem dobil voljo do ustvarjanja in koncertiranja, ignoranca nekaterih domačih urednikov pa me ne gane več, saj sem lep odziv dobil iz tujine. Album je v sklopu projekta World Music Charts Europe aprila romal na 46 evropskih radijskih postaj, v kar nekaj državah se je po glasovanju urednikov in poslušalcev uvrstil med top deset albumov. Mogoče to ni nič posebnega, je pa na neki način potrditev, da včasih glasba sama najde pot do ljudi.Aleš Podbrežnik – Rockline – 7. april 2017

S svojo prvo samostojno studijsko ploščo se vpisuje v širni svet slovenskih kantavtorjev in kantavtoric naposled tudi Sergej Čas, izkušeni glasbeni umetnik in mož, doma iz belokranjskega Semiča, ki je med letoma 1990 in 2004 prepeval v zasedbi Desert Fox ter bil njen kreativni motorni pogon. Bend je izdal album Obstoj, se predstavil na vidnejših festivalskih dogodkih širom Slovenije, po razpustitvi skupine pa je Sergej s kitaristom Miranom Jeleničem nekaj časa deloval kot duo. No, končno pa smo prejeli od Sergeja tudi prvi studijski album z dvanajstimi avtorskimi skladbami in za dodatek še dve predrugačeni verziji izvirnikov v ruskem in angleškem jeziku.

Studijski prvenec Sergeja Časa z naslovom »Kozmonavt« dokazuje, da so se ideje zanj varile daljše časovno obdobje in da je mož resnično iskal za vsako izmed skladb pravi trenutek prevzemanja kreativnega vala, iz katerega se varijo najboljše ideje za rešitve v glasbeni ekspresiji. V produkcijskem in aranžerskem smislu so kompozicije albuma »Kozmonavt« zapakirane in detajlirane z izjemnim dotikom filigranske prefinjenosti. Vse po vrsti nosijo tako tudi večji ali manjši dotik pop nalezljivosti, skladbe čutne in večplastno izpolnjene zvočnosti pa razvijajo obenem tudi izredno muzikalično nalezljivost. V tem oziru so zlasti skladbe Resnica, Reka in Vrač tisti trenutki albuma, ki bi se lahko vrteli dan in noč na najbolj poslušanih radijskih frekvencah slovenske sredinsko popovske glasbe. Čeprav skvašen iz drugega testa se po energiji in vibraciji temu albumu približuje, denimo, dosežek Borta Rossa »Sancho Pansa«.

Album izpostavlja Sergejevo glasbeno večplastno stesanost in doumljivost, vsekakor pa je »Kozmonavt« tipski kantavtorski album slovenskega geografskega porekla, kjer stopa v ospredje čut in kjer se slovenski jezik ne bi mogel bolje stapljati z glasbo samo pri doseganju optimalnega učinkovanja sporočilno globoke poezije Sergeja Časa. Čut stopa torej v ospredje in Sergej je v tem oziru pravi vokalni akrobat čuteče prilagodljivosti, kjer ni prostora za skoparjenje pri ekspresiji emocij in strasti. Album nosi neprikrito noto osebne izpovednosti. Vsekakor je prežet z melanholijo, ki je v sporočilih nadgrajena tudi z izkustvi lažnih ljubezni (Rad bi te čakal) in prijateljstev (Nizki udarci), ki prinašajo razočaranje, pade pa tudi kakšna pikra na rovaš modne duhovne in moralne oropanosti te resnično osirotele in prazne družbe »modernega sveta« (Tvoj sovražnik si ti).

Ker je Sergej perfekcionist, deluje vsaka skladba kot zaključena celota in samosvoja izpovedna zgodba na tem albumu. Tako Sergej aranžmaje barva z vgradnjo različnih komponističnih vzgibov in prijemov, s tem pa dosega želeno dinamiko albuma tudi v smislu razgibanja razpoloženjskih stanj. To dosegata melanholični piš harmonike v uvodni Rad bi te čakal ter vgradnja valovanja sintetizatorjev, ki se oddaljeno, a misteriozno pne nad krajino pretežno akustičnega odvzena kitar. Naslovna skladba je popolna posebnica albuma, aranžirana kot lagoden, komaj zaznaven ritmični drnec. Ni se težko najti v oblačilu kozmonavta, ki plove proti svojemu planetu, dejansko lahko razumem ta ritem kot tiktakanje ure, kakor nagovarja Sergej, ali pa samo periodiko vdih - izdih tega skrivnostnega planeta, na katerem skuša Sergej pristati, najti samoizpolnitev, oziroma vrsto odrešenja. Tja ga namreč ženeta utesnjenost in osamljenost. V prelepi Reka se Sergejevemu vokalu v nalezljivem refrenu na moč prikladno (kontrastno) pridružujejo ženski spremljevalni vokali, skladba pa razvija izrazit dotik mističnosti. Prav ta kombinacija melanholije in koprnenja v razkošju kontrastnega aranžiranja zvočnih krajin vzbuja ob ekspresivnem Sergejevem glasu jedrnat dotik mistike, ki spremlja večino tega prelepega in globoko čutnega albuma.

»Kozmonavt« je prelep in dovršen izpovedni dosežek Sergeja Časa. Album jedrnatih dotikov in potez filigranskega zvočnega in komponističnega detajliranja, močne in jasno otipljive sporočilnosti, ki nagovarja nepretenciozno. Izpovedno močno vsebino podaja subtilno, koprneče, milo in nežno. Prav zato zgrabi z vso silo in v iskreno podani sofisticiranosti hipoma prevzame. Album, ki vas bo sanjavo zapeljal, a obenem tudi "stresel".